1999 - 2005

1999

Ons tweede lustrum
(1989 - 1999)
1999 was voor ANIMATO een jubileumjaar. In dit jaar organiseerden wij een aantal extra -muzikale- evenementen.
Een jaaroverzicht:

5 en 6 november 1999
ZINGEN ... UIT DE KUNST
Dit was onze grote en grootse afsluiting van 10 jaar ANIMATO waarmee we wereldberoemd zijn geworden in Horn en omstreken.
Op 5 en 6 november vierde ANIMATO haar 10-jarig bestaan met een groots muzikaal spektakel op onze thuisbasis: de schitterend verbouwde Postkoets te Horn. Vrijwel alle ruim 60 leden werkten hier zowel in de voorbereiding als op de avond zelf aan mee. Een en ander onder bezielende leiding van regisseur/arrangeur Tjeu Geelen en onze eigen dirigente Sylvia Berghs. Onze eigen spektakelband stond onder leiding van Ruud Peters en ook de Slagwerkgroep Horn o.l.v. Ruud Bruil was van de partij. Daarnaast werkten een groot aantal extra mensen mee in de vorm van speler, muzikant of belast met belichting, geluid, techniek, grime, toneelmeesterschap, gastvrouwe, etcetera etcetera. Extra te vernoemen zijn nog Annemie Smeets en Agnes van Loenen die de basis voor het script legden en Ben van de Baar als een natuurgetrouwe vreemde vogel. Ook in de voorbereiding hebben wij veel ondersteuning mogen ondervinden bij de zeer velen die zich hebben geworpen op videofilms, kleding, decor en al die dingen die bij een project als dit komen te kijken. Een absolute must voor de muziekliefhebber uit Horn en (verre) omstreken.

5 juni 1999
PLAY BACK SHOW - DE UITSLAG
Na 6 zinderende optredens ten overstaan van een uiterst enthousiast publiek dat in groten getale naar de Beatrixzaal op Jeugddorp Bethanie was gekomen, stond de deskundige jury o.l.v. onze diriginte Sylvia Berghs voor de moeilijke taak de winnaars aan te wijzen.

8 mei 1999
Op zaterdag 8 mei jl.voerde "Animato" een feestelijke Meimaandmis uit ter ere van de H.Maria van Den Bosch. De uitvoering vond plaats in de St. Jan in Den Bosch.
Drie jaar geleden was de aanvraag geaccepteerd om in de schitterende Bossche kathedraal te mogen zingen en nu was het koor eindelijk aan de beurt. In een goed gevulde kerk werd de Missa Brevis van Haydn, aangevuld met enkele Marialiederen, overtuigend gezongen. Een trommelend en vaandelzwaaiend gilde completeerde het geheel op typisch Brabantse wijze. De waardering van de Bosschenaren was zo groot dat het koor meteen een nieuwe uitnodiging voor het volgend jaar mee naar huis kreeg.
Dirigente Sylvia Berghs en begeleidend organist Jean-Pierre Steyvers waren dus zeer tevreden!
Het uitstapje werd besloten met een gezellig etentje voor het hele koor in Nistelrode.
Alles bij elkaar een heel bijzondere dag in dit lustrumjaar van "Animato"!

6 maart 1999
In de Postkoets te Horn gaven onze 2 gastkoren, Vocaal Ensembe Silhouet uit Roermond en het Guliks mannekoor uit Sittard blijk van hun grote kwaliteiten. Voor een volle en enthousiaste zaal koormuziek minnend publiek werd een zeer afwisselend programma gebracht. Ook ANIMATO zette haar beste stemband voor en misstond zeker niet in dit muzikaal geweld.
Na passief deelgenomen te hebben aan deze muziek, werd de dansvloer vrijgemaakt en werd actief op de muziek van de DJ gedanst.
Een voorproefje voor de grote happening in november.

 

 

23 januari 1999
In een afgeladen St. Martinuskerk te Horn (er moesten zelfs stoelen bijgeplaatst worden) verzorgden we samen met een 15 koppig orkest, organiste en soliste onze Lustrum-mis. Het repertoire was ook niet mis: De Missa Brevis van Haydn De Hallelujah en And The Glory Of The Lord van Haendel De Salve Regina van Emile Wambach De Koraal 42 en de Cantate 47 van Bach Het Gloria van Vivaldi Een waarlijk waardig en beloftevol begin van een zeer muzikaal jaar.

2000

Adventsconcerten 20 en 22 december 2000
Op 20 december (Minderbroederskerk Roermond) en 22 december (St. Martinuskerk Horn) verzorgde ANIMATO twee bijzondere adventsconcerten.
 
Caecilia Concert 18 november 2000
Dit concert werd georganiseerd door harmonie De Drie Horens. Naast een aantal wervelende uitvoeringen door de harmonie werden ook een aantal stukken uitgevoerd met soliste Veerle Henskens, die onder meer enkele stukken uit de Carmen vertolkte. ANIMATO verzorgde haar eigen programma tijdens dit concert.

Caecilia Feest 11 november 2000
Ons Caeciliafeest stond geheel in het kader van een PlayBackShow, georganiseerd door Hanny Huisvrouw en Jaques d'Ancona. Dit keer hoefden onze leden alleen de tekst van de liederen te kennen en niet de melodie.

Bestuurswijzigingen 28 juni 2000
Tijdens de algemene ledenvergadering van woensdag 28 juni 2000 heeft Wil Huntjens afscheid genomen van het bestuur. Haar taak als vice-voorzitter zal overgenomen worden door zittend bestuurslid Margriet van Melick.

2001

19 december 2001: Adventsconcert in Roermond
Op woensdag 19 december verzorgde ANIMATO samen met het de Christelijk Gemengde Zangvereniging uit Roermond wederom een Adventsconcert. Ditmaal in de Minderbroederskerk te Roermond. Beide koren brachten een soortgelijk programma als op 14 december in Horn. Daarbij ook weer bijgestaan en begeleid door de solisten Karina Markarova op piano en Willy Groen op trompet. Con Amore werd daarbij gedirigeerd door Karen van der Wal, ANIMATO zoals altijd door Sylvia Berghs.

14 december 2001: Adventsconcert in Horn
Op vrijdag 14 december verzorgde ANIMATO samen met het Hertens Mannenkoor een Adventsconcert in de St. Martinuskerk te Horn. Beide koren brachten een uitgebreid en gevarieerd programma. Christmas Carols, klassieke kerstliederen en andere luisterliederen werden in koorbezetting of door solisten en ensembles gezongen. Daarbij bijgestaan en begeleid door de solisten Karina Markarova op piano en Willy Groen op trompet. Het Hertens Mannenkoor werd daarbij gedirigeerd door Bert Ramakers, ANIMATO zoals altijd door Sylvia Berghs.

19 t/m 24 november 2001: (Peper)noten actie
In de week van 19 t/m 24 november kwamen wij weer bij eenieder in Horn aan de deur vanwege onze jaarlijkse notenactie "Een noot voor een noot". Deze keer in de sfeer van het Sinterklaasfeest met echte pepernoten. Voor een vrijwillige bijdrage in ruil voor een zakje overheerlijke pepernoten.

17 november 2001: Een Afrikaans Caeciliafeest
Deze Caecilia avond stond volledig in het teken van Afrika. Na een eerste ontvangst werden we getracteerd op een zinderend optreden van Afrikaanse trommelaars. En terwijl de ritmes daarna nog natrilden door ons lijf, mochten we onder begeleiding van twee van de leden van deze groep ons zelf uitleven op de diverse soorten percussie instrumenten.
Dit alles in het kader van het Afrikaanse project, waarmee in 2001 een begin is gemaakt.

6 oktober 2001: Korendaag oppe Nuujstadt 2001
Op 6 oktober 2001 werd door Mannenkoor St. Barbara Nieuwstadt een zeer uitgebreide korenavond onder de titel "Korendaag oppe Nuujstadt 2001" georganiseerd in het "Gemeenschapshuis" te Nieuwstadt. Naast het organiserende koor en ANIMATO mocht men daar ook genieten van de muzikale klanken van:
Het Buchtens Mannenkoor uit Buchten
Gemegd zangkoor Coda uit Landgraaf
Gemengd koor Con Dios uit Swalmen
Landgraafs Mannenkoor St. Jozef uit Landgraaf

Open repetitie 12 september 2001
Wegens sukses geprolongeerd. Op woensdagavond 12 september 2001 hield ANIMATO haar tweede open repetitie van het jaar in de Postkoets te Horn.

8 september 2001: Opluistering jubileum Rotary Thorn
Op zaterdag 8 september zijn we door de Rotary club uitgenodigd om hun jubileumfeest luister bij te zetten. We verzorgden we daar een concert in besloten kring.

2 september 2001: Deelname aan het Parcours te Maastricht
Zondag 2 september reisden we met de bus naar Maastricht, waar het multi cultureel spektakel Het Parcours plaatsvond. De hele binnenstad van Maastricht is dan 1 grote concertzaal. ANIMATO droeg haar steentje hier ook aan bij. Om 15.15 uur hebben wij daar ons eigen optreden verzorgd in de St. Janskerk.


25 aug 2001: GEEN Gladiolenactie Horn
Op kermiszaterdag 25 augustus waren ze er dit jaar NIET: de kermisgladiolen van ANIMATO.
Door het weertype van de afgelopen weken waren onze gladiolen niet verder gekomen als lange groene stelen. En wij wilden bloemen verkopen, geen stelen!
(Het betreft hier gladiolen die voor de kweek van de bollen worden gebruikt, deze bloeien later als de gladiolen die voor de bloemen worden gekweekt).
We hopen dat de natuur volgend jaar wel met onze planning meegaat.

24 juni 2001: Zomerconcert Minderbroederskerk Roermond
Op zondag 24 juni 2001 organiseerde ANIMATO wederom een zomerconcert in de Minderbroederskerk in Roermond. Ditmaal gaven naast ANIMATO ook het JONGE MANNENKOOR uit Weert en ZANG EN MUZIEK uit Roermond acte de presence. Wij meenden dit jaar hiermee een sterk programma aan u te kunnen presenteren.

12 mei 2001: Culturele Avond zaal Aldenghoor Haelen
Op zaterdag 12 mei 2001 waren we door de burgervader van Haelen uitgenodigd deel te nemen aan een culturele avond in zaal Aldenghoor. Deze avond werd door ons opgeluisterd samen met multi-band De Diek en Zangvereniging Die Vaertsingers uit Steenbergen (de vroegere gemeente van de burgemeester).
De avond werd volledig verzorgd door de gemeente Haelen.

7 april 2001: Korenavond Da Capo Stramproy
Op zaterdagavond 7 april waren we uitgenodigd deel te nemen aan het 5-jarig lustrumconcert van gemengd koor Da Capo Stramproy. Dit concert vond plaats in gemeenschapscentrum "De Zaal" in Stramproy.
De volgorde van optreden was als volgt:
Gemengd koor Da Capo Stramproy
Meijels Mannenkoor
Animato
Gemengd koor Vocante Neer en Gemengd koor Da Capo Stramproy
De avond wordt afgesloten met muziek van dansorkest "Harmony".

24 maart 2001: afscheid van pastoor Mekel
Na vele jaren trouwe dienst nam pastoor J. Mekel afscheid van de parochie te Horn. Dit werd op zaterdag 24 maart gevierd met een afscheidsreceptie. Gedurende ons gehele bestaan als Animato hebben wij regelmatig zijn hulp en ondersteuning mogen ondervinden. Vooral tijdens ons laatste adventsconcert in de kerk te Horn is hij ons zeer ter wille geweest. Vandaar dat wij niet wilden ontbreken bij zijn afscheid.

23 maart 2001: mis voor de jubilarissen van Ursula
Op vrijdag 24 maart waren we uitgenodigd om een mis op te luisteren voor een aantal jubilarissen van scholengemeenschap St.Ursula te Horn, waaronder onze oud-voorzitter. De mis vond plaats in het klooster van de missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest.

Open repetitie 7 februari 2001
ANIMATO begon het jaar voortvarend met een open repetitie. Op woensdagavond 31 januari 2001 om 20.15 uur in de Postkoets te Horn.

2002

30 november 2002: concert met "de Symphonie" uit Roermond
Op zaterdag 30 november 2002 verzorgt ANIMATO samen met "de Symphonie" een Vriendenconcert voor de "Vrienden van de Minderbroederskerk in de Minderbroederskerk te Roermond. Ook voor andere geinteresseerden is dit concert, dat om 20.15 uur begint, bij te wonen. De entree (€ 7,50) komt ten bate van de restauratie van de Minderbroederskerk. ANIMATO zal tijdens dit concert een try-out verzorgen van een aantal liederen uit het Afrika project. Daarnaast zal een gevarieerd programma worden gezongen met o.a. gedeeltes uit de Carmina Burana, de Pie Jesu van A.L. Webber en samen met het orkest o.a. de Hallelujah van Haendel.

25-29 november 2002: (peper)notenactie Horn
In de week van 25 t/m 29 november 2002  hieldANIMATO weer haar jaarlijkse donateursactie in de vorm van een zakje pepernoten. Wij komen dan in Horn bij iedereen aan de deur met onze overheerlijke pepernoten die wij tegen een vrijwillige bijdrage aan u aanbieden. Een en ander om onze kas te spekken zodat we weer een aantal mooie projecten op kunnen pakken.

24 november 2002: bezoek Afrika museum Berg en Dal
Op zondag 24 november 2002 ging ANIMATO op bezoek bij het Afrika museum in Berg en Dal. Een en ander in het kader van het Afrika project, waarvan de uitvoering begin april 2003 plaatsvond. Op deze manier gingen wij ons wat meer verdiepen in het werelddeel waaruit een aantal liederen werden geoefend. Deze liederen werden speciaal voor ons gearrangeerd door Hans Meeuws.


29 mei 2002: jongerenproject met het LSO in Roermond
Op woensdag 29 mei 2002 vond een bijzonder project van het Limburgs Symphonie Orkest plaats in de Oranjerie in Roermond. In samenwerking met scholengemeenschap St. Ursula uit Horn werd het resultaat van een jongerenproject op de planken gebracht. Een zeer afwisselend programma met een mix van Nederlandse popsongs, gedeelten uit de Carmina Burana van Orff, de Bolero van Ravel, de Pie Iesu van A.L. Webber en meer werd uitgevoerd. Het LSO en de leerlingen van Ursula werden daarbij ondersteund door een aantal amateurkoren, waaronder ANIMATO.

6 april 2002: concert bij A Capella in Swalmen
Op zaterdag 6 april 2002 werd ANIMATO uitgenodigd om op te treden op het voorjaarsconcert van A Capella in Swalmen in de kerk Het Woord Gods. Naast ANIMATO en A Capella gaven ook het Meijels Mannenkoor en gemengd koor Vocante uit Neer acte de presence.

9 maart 2002: concert met het Nederlands Concert Mannenkoor
Op zaterdag 9 maart 2002 ontving ANIMATO het Nederlands Concert Mannenkoor in Horn. In de H. Martinuskerk werd een gezamenlijk concert gehouden.
Dit koor van meer dan 100 mannen uit vrijwel heel Nederland zong een bloem'lezing' uit hun uitgebreide repertoire o.l.v. dirigent Jimco Zijlstra, begeleid op vleugel door Jan Lenselink en op orgel door Andre van Vliet. Gesoleerd  werd door Gerard Leurs.
ANIMATO stond zoals altijd onder leiding van dirigente Sylvia Berghs. Zij werd daarbij begeleid op vleugel en orgel door Jean-Pierre Steijvers.

2003

Een trieste start dit jaar want hoewel we wisten dat het stond te gebeuren, viel het afscheid van “onze” Tilly (Linssen) op 3 maart ons zwaar. Tijdens haar uitvaartdienst hebben we nog één keer voor haar mogen zingen.

 

 

2003, het Afrikajaar! Er is lang naar toegewerkt, maar zaterdag 5 april was het dan zover de première van het Afrikaconcert. Samen met de Afrikaanse slagwerkgroep van harmonie Beatrix en het combo Wombo Lombo brachten wij “Mamadiyo, de kleine trommelaar”.

De muzikale onderdelen werden verbonden door een aantal verhalen die o.a. werden voorgedragen door Martin Houkes en Antoinette Rooswinkel, die samen ook tekenden voor de totale samenstelling van het project.

Door schilderes Mien Huijskens zijn een aantal prachtige panelen beschilderd die de ambiance benadrukten.

 

De zaal in partycentrum De Postkoets was uitverkocht en we kunnen rustig zeggen dat Mamadiyo een succes was.

Dankzij de uitverkochte zaal en financiële ondersteuning van een aantal bedrijven uit Horn konden wij de winst van dit concert, € 450,--,  overhandigen aan Henk Aarts die zich al jaren inzet voor een kinderziekenhuis in Sierra Leone.  

Het Afrikaconcert in de pers:

Maas- en Roerpost, 11 juni 2003

Het kan zomaar gebeuren in een gemengd koor, dat de vonk overspringt! Zo ook met Jan en Eva; op 20 september gaven zij elkaar het ja-woord, uiteraard onder de klanken van “hun” koor.

Overige concerten:

27 september; herfstconcert in Ittervoort.

22 november; reprise van het Afrikaconcert in de Minderbroederskerk Roermond

14 december; kerstconcert in Neer.

19 december; ons eigen adventsconcert in de Martinuskerk te Horn.

2004

Ruim een jaar geleden ontstond het idee om met het 15-jarig jubileum van gemengd zangkoor Animato uit Horn eens “iets anders, dan anders” te doen. Een concert in de Oranjerie was misschien wel wat!

Hadden we toen geweten hoe het die zondag verliep en hoe fantastisch het publiek het vond, dan had het bestuur menig slapeloze nacht minder gehad. Op 12 december 2004 was het zover.
Wat een geweldige middag!! Werkelijk een “muzikale happening” !!

 

Voor een compleet uitverkochte Oranjerie zongen we dan ook werkelijk de sterren van de hemel. Samen met Jan Vayne, Jean Pierre Steijvers en Big Band Boesten gaven we een zeer gevarieerd concert. Het publiek had na afloop niet het idee dat het naar een liedjesmiddag was gekomen, maar dat het echt een middag uit was geweest.
Een groter compliment had men ons niet kunnen geven!
Petje af voor regisseur Sjef Roijen die het voor hem compleet onbekende koor Animato onder zijn hoede nam en de show rondom het concert verzorgde.  

   
   
   

Uiteraard bedanken we ook Sylvia Berghs, dirigente van Animato, die deze middag tevens de algehele muzikale leiding had.

Ook Jan Douwe Kroeske was een zeer tevreden man. Niet alleen had hij een erg leuke middag gehad maar aan het eind van het concert kreeg hij een cheque overhandigd t.w.v. € 5.500,--!!! Dit geld werd geschonken aan de PROmpt Trust School in Kaapstad, Zuid-Afrika.
Jan Douwe beloofde ons op de hoogte te houden van de bestedingen van het geld. 

Jan Douwe Kroeske stuurde Animato een brief over de bestedingen van het geld. Klik hier om deze brief te bekijken.

             

Animato wil langs deze weg iedereen die op enige wijze ook maar iets betekend heeft, voorafgaand aan, tijdens en na dit concert, voor en achter de schermen, heel hartelijk bedanken voor zijn/haar inspanning.
Ook de sponsoren willen wij nog eens heel hartelijk dank zeggen; zonder hen hadden we niet zo’n mooi bedrag aan Jan Douwe Kroeske kunnen geven.

Overige concerten:

20 maart; ons eigen Lenteconcert.

20 juni; glasexpo Horn

 

2005

Na het succesvolle jubileumconcert van twaalf december vorig jaar was het de grote zorg van het bestuur dat 2005 een mooi vervolg zou krijgen van dat succes.

Als we terugkijken op 2005, kunnen we stellen dat het een heel mooi jaar voor het koor is geworden, een druk jaar met een aantal bijzondere ervaringen.

Animato heeft heel vaak opgetreden, namelijk

  • op het zelf georganiseerde gemeentelijk festival in de Postkoets

  • tijdens het parochiefeest van de Martinuskerk in Horn

  • tijdens festivals in Baexem en Meijel

  • bij de opening van de beeldententoonstelling van stichting Auxiliatrix in Venlo, waarna we na gezamenlijk wokken in Kessel ook ter plekke in het restaurant spontaan in zang uitbarstten. Daarna begon de zomervakantie.

  • bij het zeer bijzondere zomeravondlijke Vijverconcert bij kasteel Aldenghoor in Haelen, georganiseerd door de plaatselijke Harmonie Philomena

  • bij een korenavond in Beegden

  • in het nieuwe culturele centrum in Heel samen met Harmonie De Drie Horens uit Horn: een prachtige zaal voor een memorabele uitvoering van o.a. de Carmina Burana

  • bij kerstconcerten: van het Rode Kruis in Maasbracht en met het Heerlens Citykoor in Heerlen

  • tijdens ons eigen kerstconcert  op 21 december in een sfeervolle Postkoets


                   

PR kerstconcert en vijverconcert:

Kerstconcert

Vijverconcert

Onze jaarlijke gladiolenactie /eind augustus en notenactie /eind november, verschaften de vereniging weer het nodige krediet en zo gingen we met vertrouwen naar 2006 en de verdere toekomst.  

 

Het ledenaantal bleef in 2005 mooi op peil: we mochten 8 nieuwe leden verwelkomen en 4 leden namen afscheid. Daarbij werd echter opgemerkt worden dat we dringend nieuwe mannenstemmen nodig hadden.
Door het opstarten van een koorklas en het organiseren van open repetities in de verschillende locaties rondom Horn zoud mannen mogelijk overhalen om bij Animato te gaan zingen.